Nyomtass házat, akár fél nap alatt!

Nyomtass házat, akár fél nap alatt!

Mit szólnál hozzá, ha azt mondanánk, hogy 3D nyomtatással ma már házakat is előállíthatunk - akár fél nap alatt? És ha azt, hogy mindez feleannyiba kerülne, mint egy átlagos ház?

Az étel, víz és fedél a fejünk fölé; ezek bizony mind-mind alapvető emberi szükségletek. Egy jelentés szerint a világon mintegy 1,2 milliárd ember kényszerül nélkülözni elégséges lakhatási feltételeket. Ám úgy tűnik, idén márciusban egy texasi illetőségű startup megtalálta a potenciális megoldást, méghozzá az alacsony költségű 3D nyomtatás formájában.

Az ICON kifejlesztett egy olyan 3D nyomtatási technológiát, melynek segítségével egyetlen, vagy akár csak fél nap leforgása alatt képes a cementből egy egyemeletes, 60 négyzetméteres házat készíteni. Jason Ballard, az ICON egyik társalapítója nemrégiben arról nyilatkozott, hogy miként fogják majd az első modellt egy gyakorlati használaton alapuló tesztnek alávetni: ,,Levegőminőség mérőket fogunk beépíteni, hogy lássuk, milyen a házakban lévő levegő jellege, meg egyáltalán, milyen a szaga?”

Egy 3D-s Vulcan nyomtatóval készített ház jelenleg 10,000 dollárba kerül, de Ballard elmondása alapján az ICON arra törekszik, hogy az ár ne legyen több, mint 4,000 dollár per ház: “Ez így már jóval olcsóbb lesz, mint egy átlagos amerikai otthon.” A 3D nyomtatóval készített lakások nem csak ‘egy’ méretben kaphatóak. A Vulcan nyomtató akár 74 négyzetméteres házat is képes készíteni. Nem is rossz arány, hiszen ha jobban belegondolunk, egy átlagos New York-i lakás kürölbelül 80 négyzetméteres.

A jelenlegi modell rendelkezik egy nappalival, egy hálóval, egy fürdőszobával és egy ívelt verandával. ,,Azzal, hogy cementet használunk és nem műanyagot, egyrészt megnyugatjuk a potenciális lakóinkat a házszerkezet állóképességét illetően, arról nem beszélve, hogy a műanyag használata nem várt nehézségeket és problémákat rejtene.”- folytatta Ballard. ,,Ugyanis ezen technológia segítségével minimálisra csökkenthető a hulladéktermelés és a ráfordított munka költsége.

Az ICON nagy reményekkel és tervekkel tekint a jövőbe. Nemcsak a globális lakhatási válság megoldásán dolgozik, hanem azokra az időkre is gondol, amikor is az emberiség útra kell, hogy hátrahagyván a Földet, benépesítse és lakhatóvá tegye az űrt.

Ha Te is kedvet kaptál a 3D nyomtatáshoz, akkor filamentet ajánlunk a cement helyett.

Gembird Flashforge Finder 3D nyomtató – Piros

3DSimo Basic 3D nyomtató toll – Kék

Forrás: The Verge

megosztás:

olvastad már?
partnereink
hírlevél


Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!
keresés
népszerűek
Bevamatech

Be-Va Chip hírlevél feliratkozás

Nem kaptál egy ideje hírlevelet? A GDPR miatt csak azoknak küldünk hírlevelet, akik megerősítették, hogy továbbra is szeretnének értesülni újdonságainkról, akciós termékeinkről és a legújabb IT és tech hírekről. Ha nem kaptál levelet mostanában, iratkozz fel újra:

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!