Éld át a virtuális élményeket úgy, mintha te is ott lennél!

Napjainkban igen felkapott témává vált a virtuális valóság, és az ehhez kapcsolódó eszközök elterjedése. Sokan még mindig szkeptikusok a technológiával kapcsolatban, pedig a téma olyannyira aktuális, hogy komoly jövőt jósolnak neki az élet számos területén, hiszen az elérhető eszközök tulajdonképpen már el is árasztották az üzleteket és csak arra várnak, hogy használatba vegyük őket. Lássunk is belőlük néhányat:

Valóság vagy játék? Nehéz megmondani!

Talán a legismertebb felhasználási módja a VR eszközöknek a számítógépes és konzolos játékok világa. Nem is csoda: eredetileg a gamerek körében vált elterjedtté a technológia, az Oculus Rift és később a HTC Vive megjelenésével. Ma már számos játékot élvezhetünk úgy, mintha szó szerint az általunk irányított karakter bőrébe bújtunk volna. A speciális szemüvegek és mozgásérzékelő kontrollerek segítségével ma már nem csupán a látvány, de a mozgásunk lekövetése is hozzájárul a még intenzívebb élményhez.

Bújj a kedvenc főhősöd bőrébe!

Bármilyen furán is hangzik, de már nem a 3D a leginnovatívabb technológia a filmiparban. Mit szólnál ahhoz, ha a filmeket nem csupán nézhetnéd, de te magad is a részese lehetnél? A virtuális valóság erre is lehetőséget nyújt; több olyan filmet is forgattak már, amit speciális kamerákkal vettek fel, így egy megfelelő headsettel akár a főszereplő szemszögéből is végigizgulhatnod a filmeket. Persze ilyen filmből egyelőre kevés van, de kétségkívül hatalmas potenciál rejlik benne, így könnyen lehet, hogy a jövőben több filmstúdió is előrukkol majd ilyen jellegű alkotásokkal.

A legjobb orvosok VR-ral tanulnak!

A technológia térnyerése egyértelműen a szórakoztatóiparban volt a legészrevehetőbb, azonban nem csak ebben az iparágban lehet jövője. A világ számos pontján alkalmazzák már az egészségügyi ellátásban is. Különböző próba műtéteket végeznek vele, melyek segíthetik az orvosokat az éles helyzetekre való felkészülésben. Emellett kutatási célokra is alkalmas.

Történelemórán VR háború?

Az egészségügy mellett az oktatásban is komoly szerepe lehet a jövőben ezeknek az eszközöknek. Amellett, hogy sokkal szemléletesebbé lehet tenni vele az oktatást, a fiatalokat is lényegesen könnyebben le lehet kötni a technológia alkalmazásával, mint a hagyományos oktatási módszerekkel. Gondoljunk bele, mennyivel érdekesebb egy-egy földrajzi képződményről, vagy történelmi eseményről úgy tanulni, hogy közben a diákok maguk is testközelből láthatják ezeket.

Varázsold át a nappalid a kedvenc városoddá – bárhol is legyen!

Biztosan te is gondolkodtál már azon, hogy milyen jó lenne elutazni bizonyos helyekre, de aztán az idő vagy a szükséges források hiánya meggátolt ebben. Milyen jó lenne látni például a Grand Canyont vagy a Nagy-korallzátonyt anélkül, hogy akár több tíz órán keresztül is utazni kelljen! Most már ez is lehetséges! A VR eszközökkel ma már eljuthatsz bárhová a világon, felfedezheted álmaid úti céljait, akár a nappalidban ülve. De nem muszáj messzire menned: a drónokhoz kapcsolható eszközökkel a saját környékedet is felfedezheted madártávlatból, úgy, ahogyan még sosem láttad. Ha esetleg félsz a repüléstől, ez egy kiváló lehetőség arra, hogy mégis meglesd, milyen is lehet a környéked a magasból nézve.

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, nézd meg ezt a videót is a virtuális valóság felhasználási módjairól:

Oculus Rift VR Szemüveg + VR Touch controller

HTC 99HALN004-00 Vive 3D VR Headset

DJI GOGGLES FPV / VR szemüveg

megosztás:

olvastad már?
partnereink
hírlevél


Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!
keresés
népszerűek

Be-Va Chip hírlevél feliratkozás

Nem kaptál egy ideje hírlevelet? A GDPR miatt csak azoknak küldünk hírlevelet, akik megerősítették, hogy továbbra is szeretnének értesülni újdonságainkról, akciós termékeinkről és a legújabb IT és tech hírekről. Ha nem kaptál levelet mostanában, iratkozz fel újra:

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!