Mi is az a Bitcoin bányászat? Most megtudhatod!

Manapság már szinte mindenki hallott valamit az úgynevezett kriptovalutákról, ezen belül is leginkább a Bitcoin-ról, de a legtöbb ember egyelőre még sem tudja hová tenni ezeket. Számos hír kering róluk a világon, és a téma egyre felkapottabbá vált az elmúlt egy évben. Ha téged is érdekel, hogy mégis mi ez a jelenség, és mi áll mögötte, akkor  cikkünkből most megtudhatod az alapokat a témával kapcsolatban.

Mi az a kriptovaluta?

Ha valaki valutákról beszél, akkor a legtöbb embernek itthon először a forint, más országokban többnyire az euró vagy a dollár jut eszébe. De mi a helyzet a kriptovalutákkal? Nos, ezek nem a szó soros értelmében vett valuták, mégis funkciójukban hasonlítanak, hisz mindkettő egyfajta értéket testesít meg. De míg a hagyományos valutákat egy-egy ország bocsátja ki, és van kézzel megfogható formájuk, addig a kriptovaluták olyan digitális eszközök, amelyek mögött nem áll semmiféle központosított hatalom, és elsősorban digitális formájukban használják őket a tranzakciók során.

Felmerülhet a kérdés, hogy ha nem áll mögöttük olyan felügyelet, mint a hagyományos valutáknál az állam, akkor hogyan képes megtartani szabályozottságát? Ezek az eszközök az úgynevezett blockchain (blokklánc) technológiát használják, melyet úgy lehet elképzelni a legegyszerűbben, mint egy listát, aminek minden eleme egy blokk. Az egymáshoz biztonságos, titkosítási (kriptográfiai) módszerekkel kapcsolt blokkok képesek kommunikálni egymással, így lehetővé téve a központosítás nélküli adatforgalmat a felhasználók között.

Hogy jön ide a Bitcoin?

A Bitcoin a világ legelső és legismertebb kriptovalutája, mely 2009-ben került kibocsátásra egy Satoshi Nakamoto álnevű ember által. Akkoriban még megközelítőleg sem ért annyit, mint napjainkban, és nem is igazán voltak olyan szituációk, ahol érdemben használni lehetett volna, mint fizetőeszközt. Így volt ez egészen 2013-ig, amikor az európai adósságválság egy komoly löketet adott az alternatív fizetőeszköznek. Azóta több botrány is volt a kriptovaluta körül, az azonban biztos, hogy az utóbbi években jelentősen megszaporodott az elfogadóhelyek száma, illetve a Bitcoin értéke is az egekbe szökött. 2017 telén megközelítette a 20 ezer dollárt, ami eleinte elképzelhetetlen volt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az hogy 2010-ben egy férfi 10 ezer bitcoinnal fizetett egy pizzáért, ami azzal vonult be a történelembe, hogy ez volt az első ismert bitcoinnal történő valóságos vásárlás.

Ez a 2017 decemberi árfolyamon számolva kb. 200 millió dollárt, azaz több mint 50 milliárd forintot jelentett volna EGY darab pizzáért. Jelenleg is a Bitcoin a legismertebb és legfelkapottabb kriptovaluta, azonban az utóbbi évek, és főleg hónapok sikerességét meglovagolva több új, alternatív kriptovaluta is megjelent a piacon. Ezeket altcoin-oknak is nevezik, az “alternative” és a “bitcoin” szavakból összerakva. Ilyenek például az Ethereum, a Litecoin, vagy a Zcash, amik hasonló elven működnek, mint a Bitcoin.

És ezeket lehet bányászni? Mégis hogyan?

Mivel az elmúlt évben a kriptovaluták piaci kapitalizációja (mondhatni; a piac teljes értéke) megelőzte a világ legnagyobb bankjait, sokan gondolták úgy, hogy ideje beszállni az üzletbe. Azonban erre nem csak úgy van lehetőség, hogy veszünk pár Bitcoint, és várjuk, hogy növekedjen az értéke. A technológia úgy működik, hogy a már említett blokkokból álló lista egy korlátozott mennyiségig növelhető, viszont alapból nincs minden blokk felderítve. Ez azért lehetséges, mert a blokkokat egy kifejezetten bonyolult számítással lehet előállítani, amihez nem kis kapacitásra van szükség az erre hivatott számítógépektől. Ráadásul ahogy növekszik a lista mérete (ahogy egyre több blokkot “bányásznak ki”), úgy egyre nő a számítás nehézsége is a következő blokkok kiszámításához. Ezeket a számításokat kifejezetten erre a célra összeállított számítógépekkel, hatalmas erre kialakított “farmokon” végzik. Azonban van lehetőség arra is, hogy egy magánszemély is belevágjon a bányászatba. Egy erre alkalmas szoftver segítségével felajánlhatjuk saját számítógépünk, vagy éppen az általunk direkt erre a célra összeállított számítógép számítási kapacitását, hogy mi magunk is részt vegyünk a blokkok kiszámításában, ezáltal részesedést kapva az adott kriptovalutából, amit a gépünk segített kibányászni. Ez persze nem úgy megy, hogy telepítünk egy programot, és pár nap múlva többszáz Bitcoint találunk majd a számlánkon. Egy-egy ilyen blokk kiszámítása hónapokba, évekbe telhet, a gépünk teljesítményétől és a bányászott kriptovaluta jellegétől függően. Az viszont kétségtelen, hogy ma már bárki belevághat a kriptovaluták bányászatába, akinek van egy meghatározott kezdőtőkéje és türelme a dologhoz.

Bányász gépek

Érdekli a bányászat? Kérdezzen a Be-Va Chip szakembereitől a bevachip@bevachip.hu címen!

Asus RADEON RX 580 Dual 4GB GDDR5 Videókártya (DUAL-RX580-O4G)

Képek forrásai:
https://atozmarkets.com/media/uploads/2017/01/bitcoin-miners-e1485339905777.jpg
http://moneyinc.com/wp-content/uploads/2017/11/Cryptocurrency-750×422.jpeg
https://www.bazooka.se/wp-content/uploads/2016/11/mwminqnbbnysyeqapccxcujdoawdcc5t.jpg
https://blog.emsisoft.com/wp-content/uploads/2017/10/cryptomining-malware-blog-730×411.png

megosztás:

olvastad már?
partnereink
hírlevél


Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!
keresés
népszerűek

Be-Va Chip hírlevél feliratkozás

Nem kaptál egy ideje hírlevelet? A GDPR miatt csak azoknak küldünk hírlevelet, akik megerősítették, hogy továbbra is szeretnének értesülni újdonságainkról, akciós termékeinkről és a legújabb IT és tech hírekről. Ha nem kaptál levelet mostanában, iratkozz fel újra:

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!