Hogyan válasszunk videokártyát?

Éppen gépépítés előtt állsz, vagy csak szimplán szeretnéd már végre bővíteni a számítógéped? Olyan összeállítást szeretnél, ami magasabb grafikai beállításoknál is megállja a helyét? Vagy csak egy olyan kártya kell, amivel magabiztosan el tudod futtatni a régebbi kedvenc játékaidat? A videokártya választás egy sarkalatos pontja egy gamer életének, függetlenül attól, hogy mennyire magasak az elvárásai. Mindenkinek más az ideális, de akkor mégis mi alapján válasszuk ki, hogy számunkra mi lenne a legjobb megoldás? Ebben próbálunk meg most segítséget nyújtani cikkünkben, elsősorban azoknak, akik játékra (is) szeretnék használni a számítógépüket.

Hogyan fogjak neki a keresgélésnek?

Először is le kell tisztázni magadban, hogy mik az igényeid. Nyilván nem mindegy, hogy a legújabb és legerőforrásigényesebb játékokkal szeretnél játszani maximum grafikán, vagy csak néhány régebbi játékot futtatnál medium beállításokon. Az interneten számos tesztet találsz, ahol megnézheted, hogy melyik videokártya milyen eredményeket ér el bizonyos játékokban. Az ilyen jellegű tesztekből érdemes minél többet megnézni és elolvasni, hogy a leginkább tisztában legyél az erőviszonyokkal. Persze a cikkünk folytatásában mi is ki fogunk emelni néhány modellt, amit érdemes lehet megfontolni.

A technikai igényeid mellett a másik legfontosabb tényező természetesen a pénzügyi kereted. Manapság egy jól összerakott gamer számítógép költségkeretének jelentős hányadát a videokártya adja, nem véletlenül. Ezek a komponensek igen drágák, főleg mostanában, ezért érdemes meggondolni, hogy mennyit ér nekünk a grafikai teljesítmény pénzben kifejezve.

Ha ezt is tisztáztuk, van még egy tényező, ami fontos szerepet játszik a keresés során. Mégpedig a számítógéped többi alkatrésze. Hiszen önmagában a videokártya még nem garancia arra, hogy minden az elvárásaidnak megfelelően fog működni a használat során. Fontos, hogy processzorból is megfelelőt válassz, mert bár a játékok nagyrészt a grafikai vezérlőre helyezik a hangsúlyt, addig néhányban a processzor teljesítménye is kulcstényező lehet. Sőt, olyan is előfordulhat, hogy bár a videokártyád bírná a játékot magasabb FPS-el is futtatni, addig sajnos a processzorod ezt nem teszi lehetővé, mint egy szűk keresztmetszetet alkotva ezzel, megakadályozva a videokártyádat a lehető legnagyobb teljesítmény elérésében. Erre szokták használni különböző oldalakon a “kihajtja-e a processzor a videokártyát” kifejezést, ami bár nem a leghelytállóbb megfogalmazás, mégis egy valós jelenség.

A processzor mellett figyelni érdemes még arra, hogy legyen elég memória is a gépedben, a betöltési idők rövidítésére érdemes SSD-t vásárolni, illetve fontos a gépház megfelelő szellőzése, és a tápegység maximális teljesítménye is. Ezeket mindenképpen érdemes figyelembe venni a választás előtt.

Az örökzöld kérdés: AMD vagy Nvidia?

Ha már jártál valaha ezzel a témával kapcsolatos oldalakon, szinte biztosan találkoztál már a két nagy rivális táborral. Valaki szerint az AMD, valaki szerint pedig az Nvidia kártyák azok, amelyekben meg lehet és meg kell bízni, egyesek pénzügyi, mások pedig technológiai specifikációkra alapozzák állításukat. Nehéz objektív döntést hozni a témában, de az biztos, hogy nincs egyértelmű “jobb” a kettő közül, mindenkinek a saját igényei alapján kell választania. Ehhez próbálunk most egy kis iránymutatást adni:

Ha felsőbb kategória, akkor Nvidia

Ha valaki olyan gépet szeretne magának, ami még több évig képes maximálisan kiszolgálni egy gamer nagyravágyó igényeit, akkor nekik inkább az Nvidia kártyákat javasoljuk. Ezek már olyan árazású termékek, amiknél muszáj a nyers erőt nézni a választáskor, és ebben egyelőre az Nvidia-t nem sikerült utolérnie a rivális gyártónak. Bár az AMD is előrukkolt a Vega fantázianevű kártyáival, mégsem képes ezekkel letaszítani a trónról a jelenleg uralkodó Nvidia GTX 10-es szériát. Ez a 10-es széria jelenleg négy számozott modellből, és ezek “TI” változataiból áll. A legerősebb gamereknek szánt kártya jelenleg az 1080 TI, melynek nem csak teljesítménye, de az ára is bámulatosan magas. Ezt tényleg csak azoknak javasoljuk, akik 4K felbontáson szeretnének játszani az elkövetkezendő időkben. Amik már sokkal inkább elfogadhatóbb változatokat jelentenek, azok a GTX 1060, 1070, és 1080 kártyák. Ezek árai nagyjából teljesítményarányosan nőnek, így a három közül mindenki a pénztárcája alapján tud magának megfelelőt választani.

Alsóbb és középkategóriában már nagyobb a verseny

Akiknek nem az a fontos, hogy az új megjelenéseket egyből tudják ultra grafikán játszani, azoknak természetesen vannak sokkal pénztárca barátabb megoldások is a piacon, amiben már mindkét gyártó képes elfogadható megoldásokkal szolgálni. Középkategóriában az AMD jelenlegi RX szériás modelljei alapból jobb árban lennének, mint az ugyanezt a szintet képviselő Nvidia kártyák, bár azt el kell mondani, hogy a jelenlegi helyzetben az árak nem a valós képet mutatják a piacról, aminek egyik oka például a Kriptovaluta bányászat, mellyel az elmúlt évben jelentősen feltornázták mindkét gyártó árait.

Nvidia oldalon a GTX 1060 nyújtja a középkategória csúcsát, az 1050 és 1050 TI pedig inkább azokat célozza meg, akik nem szeretnének túl nagy összeget költeni a számítógépükre, mégis elfogadható megoldást szeretnének találni.

AMD oldalon a felső középkategóriát az RX 580, míg az alsó közepet az RX 470 és 480 képviseli. Ezek közül mindenki a már fentebb említett technikai és pénzügyi igényei alapján tud magának ideális kártyát választani.

Ha már meg van a modell, akkor melyik gyártó?

Az egyik utolsó kérdés ami felmerülhet bennünk a választáskor, hogy ha már eldöntöttük hogy konkrétan melyik Nvidia vagy AMD modellt választjuk, akkor azt melyik végfelhasználói gyártótól szerezzük be. Számos opció áll rendelkezésünkre a piacon, mégis érdemes odafigyelni, mert egy megbízhatóbb gyártó választásával sok bonyodalmat megspórolhatunk magunknak a későbbiekben, még ha egy pár ezer forinttal drágábban is jutunk hozzá a kiszemelt kártyához. A legnagyobb példányszámban értékesítő gyártók jelenleg (nem sorrendben) az ASUS, az MSI, a Gigabyte, és az EVGA. Alapvetően ezek azok a gyártók, akiknek a modelljeit mi is ajánljuk, mert általában megbízható, jó hűtéssel és kialakítással rendelkező modelleket készítenek, és ezeknél a garanciális ügyintézésnél sem érhetnek komolyabb meglepetések. A gyártóknak vannak kifejezetten gamereknek szánt szériái is, ezekből érdemes válogatni, ha a legmegbízhatóbb modelleket keresi az ember.

Ha úgy gondolod, hogy már elég tájékozott vagy, itt válogathatsz néhány termék közül:

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]

MSI GeForce GTX 1070 Gaming X 8GB GDDR5 Videókártya

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Custom_HTML”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]

Asus Radeon RX 580 8GB GDDR5 Dual Series videókártya

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Custom_HTML”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]

Gigabyte GeForce® GTX 1050 Ti Windforce OC 4GB GDDR5 Videókártya

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Custom_HTML”][/siteorigin_widget]

Vagy nézz rá a videókártyákra, processzorokra és SSD-kre:

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]

Videokártyák

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Custom_HTML”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]

Processzorok

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Custom_HTML”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]

SSD meghajtók

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Custom_HTML”][/siteorigin_widget]

Képek forrásai:
https://www.newegg.com/insider/wp-content/uploads/2018/06/asus-1080-ti-5.jpg
https://www.cardinalsolutions.com/~/media/Images/cardinal/blog/2016/blogimage-sp_online_searching_the_internet-660w.jpg?h=330&la=en&mh=337&mw=674&w=660
https://www.deskdecode.com/wp-content/uploads/2015/09/amd-vs-nvidia-min.jpg

megosztás:

olvastad már?
partnereink
hírlevél


Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!
keresés
népszerűek
Bevamatech

Be-Va Chip hírlevél feliratkozás

Nem kaptál egy ideje hírlevelet? A GDPR miatt csak azoknak küldünk hírlevelet, akik megerősítették, hogy továbbra is szeretnének értesülni újdonságainkról, akciós termékeinkről és a legújabb IT és tech hírekről. Ha nem kaptál levelet mostanában, iratkozz fel újra:

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!