A magunk képére formálni (Az MI esete a fotómanipulációval)

Alig 28 éve történt, hogy az Adobe Photoshop forradalmat írt és átvezette az amalóg fotográfiát a digitális világba, ezzel is újraformálva a kép és az emberiség kapcsolatát. Manapság a képszerkesztés mint olyan, teljesen magától érthetődő, mindennapi cselekvéssé vált, de ami legfőbb: ezt is lehet jóra és persze rosszra is használni, különös tekintettel az álhírek gyártására.

Az Adobe munkatársai nemrégiben elképesztő hírrel álltak elő. Bejelentették, sikerült olyan saját gyártású mesterséges intelligenciát előállítaniuk, mely elejét venné minden ilyen jellegű, nem épp áldásos tevékenységnek. Az MI villámgyorsan képes felismerni a képmanipulációt, ehhez pedig nincs is másra szüksége, mint egy óriási adatbázisra. Azonban bármilyen ügyes fotómanipulációról is legyen szó, a cseles képszerkesztőnek bizony el kell követnie olyan apró hibákat, amelyek alapján az MI képes kiszúrni a hamisítást.   

Vlad Morariu, az Adobe vezető kutatójának elmondása szerint három bevett, úgynevezett hamisító technikára fókuszáltak:

  • az illesztésre (amikor két teljességgel különböző darabot passzintunk össze),
  • a másolás-mozgatásra (amikor egy tárgyat másik helyre másolunk, vagy épp duplikálunk),
  • az eltávolításra (amikor egy tárgyat ‘kiradírozunk’ egy képről, vagy újonnan beillesztjük egy másikba).

A fotómanipuláció nyomait az esetek nagy részében már néhány pixelből meg lehet állapítani, elvégre ez nem olyan, mint egy festmény restaurálása, vagy épp hamisítása. Ennek érdekében a szakértők rengeteg fotót – köztük eredetit és manupláltat – töltöttek fel az adatbázisba, hogy a hibák kiszűrésekor  minél részletesebb mintázat álljon az MI rendelkezésére S bár az Adobe elismerte, az általuk kifejlesztett MI még mindig nem tökéletes, de folyamatosan bővítik annak adatbázisát, hogy a jövőben minél pontosabban legyenek képesek igazolni az esetleges idegenkezűséget.

Cikkünk az alábbi források alapján készült:
http://androgeek.hu/hir/elkeszult-az-mi-mely-pillanatok-alatt-kiszuri-a-manipulalt-fotokat
https://theblog.adobe.com/spotting-image-manipulation-ai/?scid=ad845f1d-e227-45d5-991e-4eda552d4579&mv=social&mv2=owned_social

megosztás:

olvastad már?
partnereink
hírlevél


Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!
keresés
népszerűek

Be-Va Chip hírlevél feliratkozás

Nem kaptál egy ideje hírlevelet? A GDPR miatt csak azoknak küldünk hírlevelet, akik megerősítették, hogy továbbra is szeretnének értesülni újdonságainkról, akciós termékeinkről és a legújabb IT és tech hírekről. Ha nem kaptál levelet mostanában, iratkozz fel újra:

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!