Mi lehet 2019 legjobb befektetése?

Az alábbi cikk a virtualis.cash oldalon található bejegyzés, de annyira átfogó és pontos hogy muszáj megosztanunk.

 

Több mint másfél éve próbálom szivacsként magamba szívni azt az információt, amit mára már sikerült annyira megértenem, hogy képes vagyok átadni másoknak. Amit nem tudunk, vagy nem ismerünk, azt hajlandóak vagyunk csípőből elutasítani, vagy egyszerűen tudomást sem veszünk róla. Sokáig velem is ez volt a helyzet. Többször is elfordultam, de mágnesként vonzott az egész kriptotéma és mindig vissza-visszatértem. Őszintén szólva az elején egy árva szót sem értettem az egész kriptogazdaságból. Vicces, hogy legelőször 2009-ben hallottam a bitcoin-ról és már akkor felcsiklandozta a fantáziámat, mégis közel 10 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy 100%-ig belemerüljek és megismerjem ezt az új világot.

Milliószor nekifutottam és több hónapig tartott, mire sikerült visszafejtenem a dolgokat és végre elkezdtem kapizsgálni és kezdett kikristályosodni az egész kriptovilág és mögötte az a fantasztikus technológia! A technológia annyira előrehaladott, hogy szinte képtelenség nyomon követni, valójában mindannyian csak loholunk utána. És üsse kő, ha nem emlékeszem valamelyik jelszavamra – ezért aztán inkább mindenhol ugyanazt használom…ismerős cseng? – több is veszett már Mohácsnál!

Jelszavak kezelése

Aki még soha nem ütött le egyetlen kódot sem életében – mint például én-, annak nagyon nehéz eligazodnia és átmennie a sorok között ha technológiáról esik szó. Tudtam, hogy létezik bitcoin, de azt nem tudtam, hogy mi van mögötte, mitől számít digitális aranynak, egyáltalán mi adja az értékét?

Az a szerencsés véletlen következett be, hogy felszabadult egy csomó időm és azonnal nyakig belevetettem magam a kriptoba. Rolanddal akkor már fanatikus módon napi szinten beszélgettünk a kriptoról és a bitcoinról. Órákat ültünk és próbáltuk megfejteni, ki kivel van és hogyan épül fel ez az egész. Senki sem volt körülöttünk, aki tudott volna a kérdéseinkre válaszolni. Annyi információval találtuk szembe magunkat, hogy kezdetben úgy tünt, ennek feldolgozására, megértésére és felfogására egy élet is kevés.

Volt egy pár hullám, amit az elmúlt években nem sikerült meglovagolni. A közelgő negyedik hullám előtt viszont felsorakoztunk és odaálltunk a startvonalhoz. Csak olyan dologba vagyok hajlandó fektetni a pénzem, amit értek. Az elmúlt 10 év összes kripto-hulláma elment mellettem. Nem véletlenül. De még mindig összeteszem a két kezem, hogy nem voltam kapzsi és nem jártam úgy, ahogy nagyon sokan. A legnagyobb probléma az volt kezdetben, hogy egy fél fia szót nem értettem az egészből, vakon és bután pedig hiába követtem napi 24 órán át figyelemmel hogyan kúszik fel a bitcoin árfolyama legutóbb már 20ezer dollárra, állatira féltem beszállni egy olyan bizniszbe, amit nem értettem.

Arról nem is beszélve, hogy soha nem voltam trader. Egyszer vettem részvényt, amikor az OTP papírok kereskedhetővé váltak, azon dupláztam, de soha többet nem kereskedtem tőzsdén, helyette elmentem 20 évre víz alá.

Az elmúlt egy évben egy kis tanulócsapatot hoztunk létre. Mindenki más témában nyomul közülünk annak érdekében, hogy minél több információt tudjunk magunkba szívni minél rövidebb idő alatt. Krisztián az alapfogalmakat járja körül, Roland mindent tesztel, én pedig az egyes projecteket analizálom és nézem, hogy ki milyen technológiai megoldás mellett teszi le a voksát, hogy fog felépülni a következő pénzügyi rendszer.

A legjobb barátaink, sőt a családunk is lesajnálva tűnődik rajtunk és nem nagyon értik, hogy mi a fenét csinálunk. Próbáltuk eleinte elmagyarázni, hogy a kripto az nem néhány őrült fejlesztő agymenése, hanem konkrétan ez a jövőnk! Ezt a folyamatot írom le röviden és közérthetően, hogy ha valaki most hall, vagy olvas életében először a kriptogazdaságról akkor is könnyebben eligazodjon a témában és ne kelljen több ezer idegen nyelvű oldalt ennek érdekében átnyálaznia. Ha pedig bármi kérdés felmerül, akkor tudd, kihez tudsz fordulni.

 

Nézzük meg a kriptogazdaság hátterét

Ez egy olyan új technológia, amely képes lesz annyira felforgatni az életünket mint a mobiltelefon, vagy az internet. Hamarosan részét fogja képezni ugyanis a mindennnapjainknak. Gondoljunk bele, hogy kontinenseket áthidalva video chat-en beszélgethetünk bárhonnan, ingyen, bárkivel. Hol volt ez elképzelhető 20 éve?

Ahogyan ma bárkit felhívhatunk, bárkinek e-mailt, üzenetet küldhetünk, úgy leszünk képesek átvenni az irányítást saját tulajdonaink és pénzügyeink felett is a blokklánc technológia segítségével. Nem csak a pénzhez kapcsolódik a kripto és aki ezt gondolja, azt ki kell ábrándítanom. A blokklánc technológia napról-napra kúszik be az életünkbe. Azért kell megértenünk a kriptot és az egész blokkláncot, hogy ne áldozatokká váljunk máról holnapra, teljesen elveszítve a kontrollt. Képesek legyünk kézben tartani az irányítást és hasonló módon, mint az internetet, integrálni tudjuk az életünkbe ezt az új világot. Mert az nem kérdés, hogy akarjuk!

Mi az a kripto?

A kripto virtuális fizetőeszköz, kriptopénz. Nem valuta, hiszen nem egy ország hivatalos fizetőeszköze. Egy globális, virtuális, vagy ha úgy jobban tetszik, digitális fizetőeszköz, csereeszköz. Pontosan úgy működik, mint amikor a barátod kezébe nyomsz egy bizonyos összeget, vagy a gyereked kezébe adod a zsebpénzt. Ehhez nem kell bankba menned, nem kell 3. közvetítő fél.

Ugyan így működik a digitális pénzekkel. Akárcsak egy e-mailt, a digitális pénzeket is továbbítani tudjuk közvetlenül annak akinek csak szeretnénk.

Biztonságos a kripto?

Attól lesz biztonságos, hogy millió tanúja van annak, hogy én egy bizonyos összeget XY-nak továbbítottam. Mindenki validálja és jóváhagyja a tranzakciót. Egy olyan új rendszer kezd kiépülni a jelenlegi rendszerrel párhuzamosan, pontosabban arra épülve, amely hamarosan túlnőheti a mostani rendszert. Sokkal átláthatóbb, világosabb és egyértelműbb.

Sokan a médiából tévesen – a tavalyi év kriptoban lezajlott mélyrepülés után – azt a következtetést vonhatták le, hogy az egész kripto és a bitcoin is egy hype volt. De nem. Amikor a nagykutyák is elkezdenek felugrálni a vonatra, akkor már biztosan lehet tudni, hogy ezt a szellemet már senki sem fogja tudni visszatuszkolni a palackba. Ennek a jelenségnek vagyunk most szemtanúi. Világszerte közel 200 bank és pénzintézet áll át kriptora, fejlesztik saját, új rendszereiket, hogy lépést tartsanak a blokklánc technológiával.

Mi a blokklánc előnye?

Semmit sem lehet eltitkolni. Minden, ami a múltban történt, az bárki számára elérhető, megtekinthető. Egy cég history-ját nem a cég marketingese “találja ki” és tölti fel egy menüpont alá a céges weboldalon, hanem feketén-fehéren időpecsétekkel ellátva bárki számára “látható” a múltja. Ez az alapvető különbség az internet és a blokklánc között. Amíg az interneten minden meghamisítható, bárki bármit feltölthet, nos a blokkláncon ez nem működik.

Gondolj bele, hogy bármilyen hitelesített információhoz hozzáférsz! Még ha fizetned is kellene érte, nem tennéd meg, ha az alapján választhatnád ki az üzleti partnereidet, az alkalmazottaidat, hogy be sem kell hívnod interjúra, le sem kell vele ülni egy asztalhoz már eleve mindent tudsz róla?

Mesterséges intelligencia

Mi az a blokklánc?

A blokklánc egy olyan szolgáltatás, eszköz, vagy tevékenység amit egy időtengelyen helyezünk el blokkonként, azaz téglánként építünk fel. Ezek a blokkok, vagy téglák egymáshoz kapcsolódnak és adatokat tárolnak, mindenki által elérhető módon. Amilyen adattal az utolsó blokk befejeződik, ugyanazzal az adattal kezdődik a következő blokk. Kitörölhetetlen, mivel egy összekapcsolt hálórendszer és nem lehet megváltoztatni. Nincsen központi nyilvántartás, felügyelet, vagy szerver. Személyi számítógépek és egyéb számítási kapacitással rendelkező eszközök tucatjai felügyelik a rendszer tisztaságát.

Ez egy decentralizált közösség, egy teljesen új és sokak számára még ismeretlen világ. Nincs egy ember, személy, vagy cég, aki irányít. Teljesen új gondolkodásmódot igényel.

Ha kriptoról beszélünk, akkor van néhány alapfogalom, amit tisztába kell tennünk ahhoz, hogy egyáltalán megértsük a kriptot. Ilyenek az ICO, a coin, a különböző tokenek, bitcoin.

Hogy működik ez a világ?

Van egy startup cégnek egy új ötlete, szolgáltatása, vagy terméke. Mi volt eddig? A cég megpróbált valamilyen támogatást szerezni, legyártotta a termék prototípusát, majd megpróbált tőzsdére menni. A tőzsdén lettek részvényei és ha abban a cégben hittél, akkor be tudtál vásárolni a részvényeiből. Ha a cégből tényleg valami igen nagy keletkezett, mert annyira jó volt az ötlet, vagy a szolgáltatás, akkor a részvényünk értéke emelkedett és mindenki jól járt.

Mi az az ICO?

Az elején minden cég életében az a nehéz, hogy nem minden esetben áll rendelkezésre elegendő pénz ahhoz, hogy megvalósítsák az adott ötletet. A kriptoban létrejöttek az ún. ICO-k (Initial Coin Offering) – tőzsdére menetelt megelőző állapot – ami arról szól, hogy egy adott cég saját project-jéhez egy közösségi finanszírozás keretein belül elkezd pénzt gyűjteni, hogy az adott project-et meg tudja valósítani és később a megvalósított project-tel a tőzsdére tudjon menni.

A kriptoban nincsenek államilag, vagy bankok által finanszírozott project-ek. Az emberek támogatása által tud egy-egy projec-t életre kelni és a működéséhez, a motor beröffentéséhez és fenntartásához pénzt gyűjteni, ún. közösségi támogatás által. Te is tudsz egy adott ICO project-nek bizalmat szavazni. Cserébe azért, hogy támogatod őket, adnak Neked tokeneket, egy virtuális eszközt.

Mi az a token?

A tokenek úgy működnek, mint egyfajta “előrészvény”, vagy “igérvény”, amihez nagyon jó áron tudunk hozzájutni a project indításánál. Ha ennek a cégnek sikerül eljutnia a tőzsdére, akkor ezekből az olcsó tokenekből coin-ok lesznek. Ezek megfelelnek a ma köztudatban lévő részvényekkel. A coin nem minden esetben olyan eszköz, amivel fizethetünk, a coin lehet egy használati coin is, ami egy szolgáltatás használatát teszi nekünk lehetővé. Ezeknek nagyon komolyan emelkedhet a tőzsdén az értékük.

Mi a nehézsége az ICO-k piacának?

Semmi garancia nincsen arra, hogy ezek a cégek eljutnak a tőzsdére, semmilyen garancia nincsen arra, hogy ezek a cégek befutnak. Ez nem jelenti azt, hogy a többsége csalás. Láttunk persze arra is példát, hogy valaki elkólázta az összegyűjtött pénzt Ibizán, de jellemzően nem ez a szándék induláskor. Közel 90%-a elvérzik a project-eknek. Az ötletekre adhatunk pénzt. Olyan ötletekre, amelyeknek bízunk a sikerében, olyan csapatnak, amelyekben hiszünk. Mindennek utána tudunk járni, szűrni tudjuk az ötleteket. Meg tudjuk nézni, hogy az adott ötlet mögött kik állnak, mekkora  csapat, mekkora szakértelem, tudás, potenciál van az adott project-ek mögött.

A New York-i tőzsdén nyilván nem fogjuk ezeket a cégeket megtalálni, hiszen az egy részény-tőzsde. Ez egy teljesen más világ, egy új világ, egy új keretrendszerrel. A kriptoban is megvannak a tőzsdék, ún. kriptotőzsdék, ahol szűrni tudunk és válogatni az ígéretes project-ek között. Ez egy teljesen új rendszer, egy új világ, amit meg kell érteni. Ha nem érted bármikor kérdezz, kérj segítséget! Ha forintod, dollárod, vagy eurod van, akkor azt egy kriptotőzsdén tudod átváltani kriptopénzre. Utána a kriptok között már decentralizált tőzsdéken tudod a különböző coin-okat átváltani. Decentralizált tőzsde?! Jól hangzik, ugye? Így leszel majd képes kereskedni decentralizált kriptotőzsdén kriptopénzekkel. A kriptopénzeket egy ún. kriptotárcában tudod tárolni biztonságosan. Ezek fizikai tárcák, amelyeket akár ITT is meg tudsz vásárolni.

Melyek ezek a tőzsdék?

Csak hogy a legnagyobbakat és a legmegbízhatóbbakat említsük:

Több száz kriptotőzsde van. Gondoltad volna? Arra viszont egyáltalán nem biztatok senkit, hogy azonnal regisztráljon valamelyikre, küldjön be pénzt és ott nekiálljon kereskedni. Sőt! Ettől óva intenék mindenkit! Akkor hogyan ugorj neki? A legelején mindenképpen kérj segítséget a pénzed és a saját biztonságod érdekében!

Hogyan tudok bitcoint venni?

Ha forintért szeretnél bitcoint vásárolni, akkor azt a forintot be kell utalnod egy kriptotőzsdére, ott a sok coin közül ki kell választanod a bitcoint, vagy bármelyik másik coin-t, amiből betáraznál. Megvásárolod, majd elhelyezed a tárcádban. Érdemes egy fizikai tárcát választani a kriptopénzek tárolásához, mert azok a legbiztonságosabbak.

Kezd egyébként összefonódni a két világ. Budapesten és más nagyvárosokban is vannak már bitcoin automaták, ahol könnyedén szert tehetsz bitcoin-ra. Igaz, hogy az automaták esetében igen magas a tranzakciós költség. Van olyan, aki ma már bitcoin-ban kéri/kapja a fizetését, majd odasétál egy automatához és ha “fiat” pénzre (értsd ez alatt: forint, eur, dollár, font, stb.) van szüksége, akkor egyszerűen átváltja.

Minden piac volatilis

Igen, vannak óriási esések és óriási növekedések, mint ahogy minden piacon. Ha jó döntést hozol, nyersz, ha rossz döntést hozol, veszítessz. Ha a 2000-es évek elején vásároltál Apple, Amazon, vagy Google részvényt, akkor mára gazdag ember vagy, ha ma vásárolsz be ezekből, valószínűleg el fogsz szegényedni. Jókor kell a jó ló hátára felülni. Ebben segítünk.

Milyen előnyei vannak a coin-oknak?

Nem kötődnek bankokhoz, semmilyen pénzintézethez, egyedül mi rendelkezünk a coin-jaink felett. Akár egy emailt, egy coin-t is továbbítani tudok bárkinek nagyon kedvező tranzakciós díjak mellett, villámsebességgel és biztonságosan. Egy coin-t nem lehet hitelpénzzé tenni és nem inflálódhat el egyik pillanatról a másikra (Venezuela, Törökország) a tavalyi év során. Az egyetlen menekülési útvonal a kripto volt mindkét ország esetében.

Telefonról telefonra, gépről-gépre, gépről-telefonra, telefonról-gépre, a hét 168 órájában, kontinenseket áthidalva bármikor tudok küldeni és fogadni coin-okat. Minden pénzmozgás követhető és nincsen központi adattárolás.

És nem igaz, hogy a feketepiac pénzze, ez egyszerűen butaság. Nagyon jó dolog, hogy nem tud minden szervezet a pénzügyeinkben kutakodni, abba beleszólni. Már nagyon sok helyen fogadnak el bitcoint.

A bankok nem fognak eltünni. Bankok továbbra is lesznek. Ha nem kapnak észbe, akkor egyre kevesebb szerepük lesz. Egy bizonyos, hogy változni fog a szolgáltatási palettájuk. Ez a két világ párhuzamosan egymás mellett fog mozogni egy ideig. Kik vannak már benne nyakig? Starbucks, Maersk, Wallmart, Bank of America, HSCB, JP Morgan, IBM, Microsoft, Facebook, Amazon, stb. Látható tehát, hogy a bankok és egyéb szolgáltatók is nyitnak effelé a technológia felé.

Ha valakit fel akarok hívni, akkor felkapom a telefonom és felhívom. Ha valakit akarok látni, akkor videóval hívom. Ha valakinek pénzt akarok adni, vagy kapni akarok, azt miért ne tehetném meg? Már régóta megvan ehhez a technológia. A bankok is felzárkóznak ehhez idén júliusban, amikor bevezetik az instant/azonnali fizetési rendszert. Csak ameddig náluk parkol a pénz, addig azt használni tudják, nem véletlenül lassították ezt a folyamatot. Zárt ajtók mögé bújtak és csendben dolgoznak.

A legtöbb embernek fogalma sincs arról, hogy a kripto mennyire itt van már körülöttünk. Mennyire elérhető bárki számára! Hogy ha szeretnéd, már Te is simán használhatod. És nem kell hozzá 3+ diploma. Felhasználói felületei éppen olyanok, mint egy sima weboldalé. Nem kell tudni programozni. Gyakorlatilag semmi extra tudás nem kell, csak egy kis idő, hogy megértsd. Nem csak hightech cégek fogadják el. Nem kell hozzá hightech zseninek lenni. Én használom.

Az egész kripto nem kikerülhető és nem megkerülhető. Folyamatosan telepedig ránk és rajtad múlik, hogy mikor csatlakozol, mikor veszel róla tudomást.

Mit érdemes tudni a Bitcoin-ról?

A kripto piaci kapitalizációjának több mint a fele bitcoin-ban van, ez az utált-imádott digitális pénz a legnépszerűbb. Sok embert az hajt a kripto felé, hogy a jelenlegi rendszerrel a hócipője tele van. Nem csak a politikával. A bankrendszerrel méginkább. Nem tetszik, hogy egy felülről irányított és szabályozott rendszer keretei között élünk. A régi és jelenlegi rendszernek van egy olyan alapvető hibája, hogy ha hirtelen felmegy mondjuk a lakásod törlesztőrészlete az egekbe (rajtad teljesen kívülálló okok miatt), akkor lehet, hogy elveszíted azt, ha nem tudod fizetni a törleszőrészleteket.

Mondjuk ez megtörtént. Éppen 11 éve. 2008-ban.

Sokszor halálra ítélték már a bitcoint. Mégis 10 éve tartja magát és remekül van, köszöni szépen! Mit olvashatunk a médiában? Mindenki menekül a bitcoin-tól, mindenki kiszállt már akinek van egy csöpp esze, halott dolog, stb. Aki régóta benne van, az tudja, hogy most megint egy olyan időszakhoz érkeztünk, ami egy remek beszállókártya. Sokan gondolják, hogy a bitcoin a spekuláció eszköze. De a bitcoin mögött van egy olyan technológia, ami folyamatosan kúszik be az életünkbe és éppen, hogy nem egy halálra ítélt dolog.

Gondolj csak bele, mennyi hitel van most kint megint? Sokkal több, mint 2008-2009-ben. Emelkedik a Bubor folyamatosan, követed? Láttad, hogy a török líra mit művelt tavaly? A bitcoin volatilitása ahhoz képest kutyafüle, több fricskát kapott az elmúlt tíz évben, de mindegyiket túlélte. Az árfolyamok és a történelem is képes ismételni önmagát. Tehát van esély arra, hogy a bitcoint nem kell eltemetni. Ha segítségre van szükséged, szólj időben!

megosztás:

olvastad már?
partnereink
hírlevél


Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!
keresés
népszerűek

Be-Va Chip hírlevél feliratkozás

Nem kaptál egy ideje hírlevelet? A GDPR miatt csak azoknak küldünk hírlevelet, akik megerősítették, hogy továbbra is szeretnének értesülni újdonságainkról, akciós termékeinkről és a legújabb IT és tech hírekről. Ha nem kaptál levelet mostanában, iratkozz fel újra:

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!