Bitcoin ATM invázió – avagy hogyan terjed egyre inkább a kriptovaluta elfogadás

Hazánkban sokan még mindig valamilyen misztikus dologként tekintenek a kriptovalutákra, amelynek sok tényezője van. Néhány szakértő a hazai oktatási rendszer hiátusait jelöli meg (pénzügyi  edukáció hiánya), mások az öngondoskodási készség/hajlandóság problémáit tartják fő oknak. A kettő valahol össze is függ; A szocializáció színterei a család és az oktatási intézmények. A tudatos pénzügyi magatartás, készségek és attitűdök szocializációs hiányai átörökítődnek. (Tovább árnyalja a képet a társadalmi rétegződésben elfoglalt hely, egy régió, egy terület, egy kis közösség szociális helyzete és általános műveltsége is, ez azonban egy másik írás tárgyát képezhetné, a vonatkozó kutatások áttekintésével kezdve. Annyi azonban bizonyos, hogy még mindig vannak olyanok, akik a kifejezés hallatán is keresztet vetnek és elhatárolódnak a lehetőségektől, megvizsgálni sem hajlandóak azokat.

A világ más részein azonban már sokkal nagyobb teret nyert a kriptovaluták jelensége és jelentősége, amely kétségtelenül – és az elmúlt időszakot tekintve igazoltan is – a jövőnk kulcsfontosságú szereplője lehet. Mi sem bizonyítja jobban a fenti állítást, mint a világszerte (és hazánkban is) egyre szaporodó kripto-ATM automaták megjelenése. Tévedés ugyanis azt feltételezni, hogy kriptovalutát vásárolni és eladni csak a bonyolult működésű tőzsdéken lehetséges. A legújabb technológiák segítségével ez mára már olyan egyszerűvé vált, mint például a bankkártya használata.

A Bitcoin (BTC) vásárlásáról szóló útmutatók gyakran azzal a tanáccsal kezdődnek, hogy először is létre kell hozni egy kriptopénz-tárcát (walletet), amelyben az egyén tárolhatja a Bitcoint vagy más kriptovalutákat. Van azonban egy másik kényelmes módja is a kripto vásárlásának, amelyhez számítógépet sem kell használni, nemhogy kriptopénzváltót. A kripto automaták (ATM) segítségével az embereknek lehetősége van készpénz, vagy bankkártya használatával és néhány alapvető lépés elvégzésével BTC-t vásárolni. Ám miközben a Bitcoin ATM-ek egyre inkább az iparág részévé válnak, az ilyen automaták használatának gondolata sokaknak még mindig oximoronnak tűnik.

Hogyan lehet valami olyasmit, mint a Bitcoin, ami egy tisztán digitális valuta, kiadni egy olyan ATM által, amely általában fizikai valutát ad ki?
Ez egy teljesen helyénvaló kérdés. Az alábbiakban leírtak, segítséget nyújtanak az olvasónak a kérdésben való eligazodasban.

 

Mik azok a Bitcoin-automaták?

A Bitcoin ATM-ek lehetővé teszik, hogy az emberek készpénzzel vagy bankkártyával vásároljanak bitcoint – és néha más kriptovalutákat – az ATM kifejezés azonban némileg félrevezető. A Bitcoin ATM-ek nem olyanok, mint a banki ATM-ek, amelyek lehetővé teszik az ügyfelek számára a számlájukon lévő pénzeszközök kezelését. A Bitcoin ATM-ek egyszerűen olyan eszközök, amelyeken keresztül Bitcoin-vásárlásokat – és néha eladásokat – lehet végrehajtani, és nem igénylik, hogy a felhasználók ehhez bármilyen számlát hozzanak létre. A kriptovaluta-tőzsdékkel ellentétben a Bitcoin ATM-ek lehetőséget adnak a felhasználóknak arra, hogy a saját vásárolt Bitcoinjaikat letétbe helyezzék azáltal, hogy az érméket közvetlenül egy általuk választott kriptotárcába utalják. Ha azonban olyan központosított tőzsdéket használsz, mint a Binance vagy a Coinbase, akkor azt is választhatod, hogy érméidet a tőzsdéd által megadott “letéti címre” küldöd, és hagyod, hogy a platform őrizze az eszközöket helyetted. (Ez a centralizált tőzsdék, a CEX-ek lényege.)

A pénztárca létrehozása gyakran kulcsfontosságú része a Bitcoin ATM-ek segítségével történő vásárlásának, és ez az a rész, amelyet a csalók általában célba vesznek (ahogy azt alább megvizsgáljuk). Az első Bitcoin ATM 2013-ban bukkant fel (hahó, már 9 éve!), egy kávézóban a kanadai Vancouver városában. Akkoriban a Bitcoinosok körében bevett gyakorlat volt, hogy kávézókban költsenek Bitcoint (vagy a közismert történet alapján – 10 000 érmét dobjanak be két pizzára).

Azóta már a világ minden táján felbukkantak a Bitcoin ATM-ek. A mai napig 36 610 Bitcoin ATM van 77 különböző országban a Coin ATM Radar adatai szerint. A Genesis Coin a legnagyobb Bitcoin ATM-gyártó 15.140 géppel, őt követi a General Bytes 7.965-tel és a BitAccess 5.549-cel. A bitcoin ATM-ek legnagyobb üzemeltetői a Bitcoin Depot (a piaci részesedés 19,1%-a), a CoinCloud (14,1%) és a CoinFlip (9,7%).

 

Telepített kripto ATM-ek számának alakulása Európában
Telepített kripto ATM-ek számának alakulása Európában

 

Hogyan vásárolhatsz bitcoint bitcoin ATM-ből?

Ha jobban megfigyelsz egy Bitcoin ATM-et, találsz rajta egy QR-kódot, amely arra kér, hogy töltsd le az adott kriptotárca applikációt, amelyet az ATM-automata támogat. Az egyik népszerű lehetőség a Coinbase kriptotárca app, de más tárcák hosszú listájából is választhatsz. Először le kell töltenie az applikációt – ha még korábban nem tetted meg -, és követned kell a telepítési utasításokat. Az újonnan létrehozott pénztárca létrehoz egy egyedi Bitcoin-címet (tárcacím, azaz wallet address), amelyre az ATM a tranzakció megerősítése és befejezése után elküldi a megvásárolt érméket.

A Bitcoin ATM-ek intuitív élményt nyújtanak mindazok számára, akik már használtak ATM-et, így csak követnie kell a képernyőn megjelenő utasításokat. Az automaták országtól és helytől függően némileg eltérnek, és egyes országokban a vásárlás engedélyezése előtt a vásárlót megismerő lépések elvégzésére is szükség lehet (Know Your Customer, azaz KYC azonosítás). A minimális és maximális vásárlási összegek is változhatnak.

A tárca beállítása és a bejövő tranzakciókhoz a tárca címének megkeresése után be kell írnod a megvásárolni kívánt összeget, és meg kell adnod a kriptotárcád címét. Ez általában automatikusan történik a telefon képernyőjén megjelenő QR-kód beolvasásával, ahelyett, hogy kézzel gépelnéd be (ami hibákhoz vezethet, és a pénzed örökre elveszítheted). A tranzakció általában körülbelül 10 percet vesz igénybe, bár akár egy óráig is eltarthat.

 

A bitcoin ATM-ek előnyei és hátrányai

Azoknak a felhasználóknak, akik nem jártasak a technológiában, a Bitcoin ATM-ek kiváló belépőt jelentenek a kripto világába. Szerencsére ez nem jár a biztonság veszélyeztetettségének árán, mivel a legtöbb ATM nem tárolja a felhasználók KYC-adatait, banki adatait vagy privát kulcsait.

Van azonban néhány nyilvánvaló hátránya is. A Bitcoin ATM-ek sokszor magas tranzakciós díjakat számítanak fel – egyes esetekben 7%-20%-ot -, és a kriptopénz váltókhoz képest szigorúbb korlátok vonatkoznak a vásárlásokra is. Továbbá, ha bármi rosszul sülne el, az ügyfélszolgálat alig vagy egyáltalán nem áll rendelkezésre.

 

Óvakodjon a bitcoin ATM-ekkel kapcsolatos átverésektől

Két olyan átverés is létezik, amely a Bitcoin ATM-ek használatával kapcsolatos. A csalók gyakran hirdetnek eladásra szánt árukat olyan oldalakon, mint az eBay, a Craigslist vagy a Gumtree (UK). Ezeket az árucikkeket jellemzően a szokásos piaci árhoz képest jelentős árengedménnyel árazzák be, ezzel csalogatva a potenciális vevőket, hogy kapcsolatba lépjenek velük. A csalók azt mondják az áldozatoknak, hogy kriptovalutával kell vásárolniuk, általában úgy, hogy pénzt fizettetnek be egy Bitcoin-automatába, és a kriptót a csalók a saját tárcacímükre küldetik. A fizetést követően pedig a csalók eltűnnek, elérhetetlenné válnak. Ez azért népszerű a csalók körében, mert a blokklánc-alapú fizetések visszafordíthatatlanok és nagyrészt szabályozatlanok. Ha egy tranzakciót egyszer már véglegesítettek, szinte lehetetlen visszafordítani.

A bitcoin ATM átverés egy másik típusa sokkal bonyolultabb és baljóslatúbb. A csalók gyakran munkát kereső személyeket vesznek célba, és próbamunkát ajánlanak nekik. A próbamunka során a csalók pénzt küldenek egy személy bankszámlájára, majd azt mondják az illetőnek, hogy vegye fel a pénzt, és egy Bitcoin ATM-ben váltsa át Bitcoinra, majd utalja át a kriptovalutát a csalók címére. Néhány nappal később azonban az áldozat számlájára küldött pénzt visszafordítják, mert az egy lopott számláról származik. Így az áldozat számláján negatív egyenleg marad.

Összességében, ha viszonylag privát módon szeretnél elfogadható mennyiségű bitcoint vásárolni, és nem zavar különösebben, hogy magas díjakat kell fizetned, akkor a Bitcoin ATM jó választás lehet számodra – feltéve persze, hogy vannak automaták a környéken. Ellenkező esetben marad a tőzsdék használata vagy a kriptovásárlás olyan alkalmazásokon keresztül, amelyekkel valószínűleg már rendelkezel az okostelefonodon.

 

Ennyivel emelkedik az Európában megtalálható kripto ATM-ek száma naponta
Ennyivel emelkedik az Európában megtalálható kripto ATM-ek száma naponta

 

Mi a helyzet Magyarországon?

Egyesek számára meglepő lehet, de hazánkban jelen pillanatban 46 kriptovaluta ATM üzemel. Békéscsabán, Kecskeméten, Miskolcon, Pécsett, Sopronban, Szegeden és Szombathelyen egy, Debrecenben kettő, Győrben három, Budapesten pedig már 34 darab ilyen automatát találhatunk.

Na de miért fontos ez? Ha lassabban is, mint más országok, de itthon is egyre gyorsuló mértékben növekszik a kriptovaluták elfogadottsága és népszerűsége. Még mindig az út elején járunk, azonban kétséget kizáróan megállapítható, hogy ez a jövőbe vezető irány és a kriptovaluta-elfogadás elterjedésével azok a vállalkozások és szolgáltatók kerülnek jelentős előnybe versenytársaikhoz képest, akik felismerik ezen lehetőséget és már most csatlakoznak az új irányhoz.

Hazánkban elsőként a Crypto Chip ismerte fel ennek jelentőségét és egy egyedülálló ötlet megvalósításán dolgoznak startup keretében. A céljuk egy olyan webáruház hálózat kiépítése, ahol a vásárlók a csak egyazon üzleten belül felhasználható hűségpontok helyett kriptovalutát kapnak jutalomként, amelyet a hálózathoz csatlakozó bármelyik üzletben elkölthetnek. Ennek érdekében hozták létre a Crypto Chip Token kriptovalutát (azaz a BVC-t), amelyet úttörőként először a projecthez közelálló Be-Va Chip (bevachip.hu) webáruházban fogadnak el a vásárlás ellenértékének bizonyos arányában. A vásárlók emellett megrendeléseik után jutalom tokeneket igényelhetnek. 

A hálózat építése jelenleg is zajlik, folyamatos jelentkeznek az új érdeklődők és csatlakoznak a partnerek.

megosztás:

olvastad már?
partnereink
hírlevél


Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!
keresés
népszerűek

Be-Va Chip hírlevél feliratkozás

Nem kaptál egy ideje hírlevelet? A GDPR miatt csak azoknak küldünk hírlevelet, akik megerősítették, hogy továbbra is szeretnének értesülni újdonságainkról, akciós termékeinkről és a legújabb IT és tech hírekről. Ha nem kaptál levelet mostanában, iratkozz fel újra:

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!