20 éves mélyponton az asztali videókártyák piaca

Az iparág 42 százalékkal kevesebb GPU-t szállított le, mint egy évvel korábban.

A grafikus kártyák iránti kereslet jelentősen megnőtt a világjárvány idején, mivel rengetegen töltöttek több időt otthon játékokkal, míg mások Ethereumot próbáltak bányászni, hogy némi pénzhez jussanak. De úgy tűnik, most, hogy a világ újra kinyílt, és a GPU-kon történő Ethereum-bányászat meghalt, az asztali GPU-k iránti kereslet drámaian visszaesett. Valójában a grafikus kártyák szállítása ~20 éves mélypontra zuhant 2022 harmadik negyedévében a Jon Peddie Research adatai szerint.

Az iparág a harmadik negyedévben mintegy 6,9 millió asztali PC-kbe szánt önálló grafikus kártyát szállított – beleértve a legjobb játékhoz szánt grafikus kártyákat is -, és hasonló számú GPU-t notebookokba. Az AMD, az Intel és az Nvidia összesen mintegy 14 millió asztali számítógépekbe és laptopokba szánt önálló grafikus processzort szállított le, ami 42%-os csökkenés az előző évhez képest a JPR adatai alapján. Eközben az integrált GPU-k szállítása 2022 harmadik negyedévében összesen mintegy 61,5 millió darabot tett ki.

Valójában a 6,9 millió asztali add-in-board (AIB) a legalacsonyabb leszállított grafikus kártyák száma 2005 harmadik negyedéve óta, és ha szem előtt tartjuk, hogy az önálló AIB-ek értékesítése a 2000-es évek elején erős volt, mivel az integrált GPU-k akkoriban nem voltak elég jók, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy 2022 harmadik negyedévében az asztali grafikus kártyák szállítása legalább 20 éves mélypontot ért el.

Az asztali számítógépekbe szánt grafikus kártyák iránti kereslet lassulása ellenére (az eladott darabszám 31,9%-kal csökkent az előző évhez képest) az Nvidia nem csak megőrizte vezető pozícióját, de a JPR szerint 86%-os piaci részesedéssel – ami az eddigi legmagasabb érték – még meg is erősítette pozícióját. Ezzel szemben az AMD részesedése 10% körülire esett vissza, ami az elmúlt évtizedek legalacsonyabb piaci részesedése. Ami az Intelt illeti, az asztali GPU-k piacának 4%-át sikerült megszereznie egyetlen negyedév alatt, ami egyáltalán nem rossz. Természetesen az Intel által 2023 harmadik negyedévében eladott AIB alkatrészek többsége belépő szintű modell volt, de ezeket a márkaismertség és hasonló tényezők miatt az Intel vásárlói igényelték.

 

Van azonban egy bökkenő az asztali AIB-ek eladásaival kapcsolatban a 2000-es évek elejéhez képest. A 2000-es évek elején a laptop GPU-k szállítása nem volt olyan erős, mint manapság, egyszerűen azért, mert akkoriban nem adtak el annyi notebookot. Ezért lehetséges, hogy a normál negyedévekben az asztali számítógépek és notebookok önálló GPU-inak eladásai nagyjából megfelelnek a 15-17 évvel ezelőtt tapasztaltaknak. Ráadásul mivel a GPU-k jelentősen drágultak, az AMD és az Nvidia az elmúlt években virágzott.

 

Az integrált és különálló GPU-k eladásai a harmadik negyedévben visszaestek, mivel a rajongók az Nvidia és az AMD GeForce RTX 40-es és Radeon RX 7000-es sorozatú grafikus lapjaira vártak, míg a PC-gyártók a beépített grafikával rendelkező CPU-k készleteit próbálták kimeríteni. Mégis, míg a teljes piac éves szinten mintegy 25,1%-kal zuhant, a GPU-k piaca 42%-kal esett vissza éves szinten.

A Jon Peddie Research emlékeztet arra, hogy a GPU-eladások csökkenése a harmadik negyedévben a 2009-es recesszió óta a legjelentősebb visszaesést tapasztalta. Mégis, azok számára, akik elég régóta követik a diszkrét asztali GPU-k piacát, a helyzet még ennél is borzalmasabbnak tűnik.

megosztás:

olvastad már?
partnereink
hírlevél


Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!
keresés
népszerűek

Be-Va Chip hírlevél feliratkozás

Nem kaptál egy ideje hírlevelet? A GDPR miatt csak azoknak küldünk hírlevelet, akik megerősítették, hogy továbbra is szeretnének értesülni újdonságainkról, akciós termékeinkről és a legújabb IT és tech hírekről. Ha nem kaptál levelet mostanában, iratkozz fel újra:

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!