Az űrből jöhet a végtelen energia

A Nap erejének hasznosítása mostanában nagy divat. Az amerikai tudósok 2022 végén jelentették be, hogy áttörést értek el a magfúzióban, amely néhány évtizeden belül tiszta, megújuló és lényegében korlátlan energiaforrásként láthatja el a világot.

A valóságban már évtizedek óta használjuk a nap energiáját, csak egy kicsit körülményesebben. A napelemek képesek a fény sugarait energiává alakítani itt a Földön anélkül, hogy káros üvegházhatású gázokat bocsátanának a levegőbe. Az egyetlen hátrány, hogy ezek a panelek nem képesek folyamatos ellátást biztosítani. A felhős napok megakadályozzák, hogy a napsugarak elérjék a Földet. És persze a Nap éjszaka sem süt.

Akkor… miért nem helyezzük a napelemeket az űrbe? Így a nap szinte korlátlan energiakészletét használhatnánk a nap 24 órájában. A sci-fi legenda Isaac Asimov a “Reason” című könyvében írt egy Földről, amelyet ilyen energia tart fenn. Az ötlet az lenne, hogy az energiát egy műholdon gyűjtenénk össze, és hazasugároznánk. A tudósok már az Apollo-program óta próbálják kitalálni, hogy az űrnapenergia pontosan hogyan tudná ellátni világunkat energiával, de a műholdak építése és indítása túl költségesnek bizonyult.

Ebben a hónapban egy 2013-ban tett nagy összegű jótékonysági adománynak köszönhetően a Caltech tudósai megtették az első óvatos lépéseket az űrszoláris energiával működő jövő felé. A Space Solar Power Demonstrator (SSPD), egy 110 kilós prototípus, amelyet három kísérleten keresztül kulcsfontosságú technológiák tesztelésére terveztek, és amely január 3-án, kedden indult el a SpaceX Falcon 9 rakétáján.

A végső cél egy több mint fél mérföld széles, űrbeli napelemekből álló konstelláció telepítése, amely egy olyan űrerőművet alkot, amely a napenergiát visszasugározza a Földre. Ez a folyamat vezeték nélküli energiaátvitelt jelent, a rádióhullámokat energiává alakítva a földi szinten, ahol a vevők átalakíthatnák az energiát, hogy az felhasználható legyen az elektromos hálózatokban. (A Caltechnek van egy nagyszerű magyarázata arról, hogyan lehet ezt az energiát hatékonyan a Földre irányítani.)

Az SSPD egy Momentus Vigoride űrhajóhoz rögzítve kerül pályára, és egy 6 négyzetméteres szerkezetet fog kibontani, hogy felmérje az űrbeli napelemek telepítési mechanizmusait az úgynevezett DOLCE (Deployable on-Orbit ultraLight Composite Experiment) keretében. Egy másik műszer, az ALBA 22 különböző típusú fotovoltaikus cellát fog elemezni, hogy megnézze, hogyan bírják az űrben uralkodó szélsőséges környezetet, egy harmadik, a MAPLE pedig az energiaátviteli mechanizmusokat fogja tesztelni mikrohullámú adók egy sorával.

“Azt tervezzük, hogy a DOLCE telepítését a Momentus SSPD-hez való csatlakoztatását napokon belül megkezdjük. Azonnal tudnunk kell, hogy a DOLCE működik-e” – mondta Sergio Pellegrino, a Caltech építőmérnöke és az SSPD társigazgatója egy sajtóközleményben.

A kibontás bizonyos szempontból a könnyű része. A demonstrátort a Földön már tesztelték, de hogy az űrben hogyan állja meg a helyét, azt még nem tudjuk. Az ALBA és a MAPLE kísérletek befejezése sokkal hosszabb időt vesz igénybe, mivel a tudósok meg akarják nézni, hogyan működnek az idő múlásával és különböző környezetekben.

“Bármi is történik, ez a prototípus nagy előrelépés” – mondta Ali Hajimiri, a Caltech mérnöke és társigazgatója a sajtóközleményben.

Az űrszolár azonban nem jelent gyors megoldást az éghajlati válságra. Már vannak napenergia-technológiáink és módszereink az energia tárolására, amikor a Földön nem süt a nap. Az erőművek építése a már így is zsúfolt pályán, valamint a projekt teljes költségei is problémásak lehetnek. Az űrbe telepített napenergia azonban energiát juttathatna a világ olyan régióiba, amelyek jelenleg nem jutnak megbízható áramhoz, és tiszta energiaforrást biztosíthatna – éjjel-nappal – a bolygó energiaellátásához.

NAPELEM PANELEK A WEBÁRUHÁZBAN

megosztás:

olvastad már?
partnereink
hírlevél


Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!
keresés
népszerűek

Be-Va Chip hírlevél feliratkozás

Nem kaptál egy ideje hírlevelet? A GDPR miatt csak azoknak küldünk hírlevelet, akik megerősítették, hogy továbbra is szeretnének értesülni újdonságainkról, akciós termékeinkről és a legújabb IT és tech hírekről. Ha nem kaptál levelet mostanában, iratkozz fel újra:

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!