Sam Bankman-Fried ártatlannak vallja magát csalás vádjában akár 100 év börtönt is kaphat

Sam Bankman-Fried ártatlannak vallja magát csalás vádjában akár 100 év börtönt is kaphat

Az összeomlott FTX kriptopénz tőzsde egykori főnöke hivatalosan is tagadta a vádakat, miszerint becsapta az ügyfeleket és a befektetőket.

Sam Bankman-Fried egy amerikai bíróságon ártatlannak vallotta magát azokban az állításokban, amelyek szerint az FTX-nél elhelyezett ügyfélbetéteket másik cége, az Alameda Research finanszírozására, ingatlanvásárlásra és politikai adományokra használta fel.

Letartóztatása után a múlt hónapban 250 millió dolláros (93 milliárd forintos) óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

Elítélése esetén azonban több mint 100 év börtönbüntetés vár rá.

Lewis Kaplan bíró október 2-ára tűzte ki a tárgyalás időpontját.

Bankman-Fried két legközelebbi munkatársa már bűnösnek vallotta magát, és együttműködnek a nyomozásban, amely az egész kriptopénz-ipart megrázta.

A letartóztatása előtti interjúkban a 30 éves volt milliárdos elismerte a mulasztásokat, de a problémákat saját “hibáinak” tulajdonította.

Nem szokatlan, hogy a vádlottak a bírósági eljárás során megváltoztatják beismerő vallomásukat.

Bankman-Fried, aki 2019-ben alapította az FTX-et, a kriptopénz-ipar egyik legismertebb alakja volt, aki politikai kapcsolatairól, hírességek támogatásáról és más bajba jutott cégek megmentéséről volt ismert.

Novemberben azonban a megrendült pénzügyekről szóló jelentések által kiváltott ügyfélkivonási hullám arra kényszerítette az FTX-et, hogy csődöt jelentsen, és felfedje több milliárd dollárnyi hiányzó pénzt.

Az ügyészek azzal vádolták Bankman-Friedet, hogy az FTX ügyfelek pénzét másik cége, az Alameda adósságainak kifizetésére és más befektetésekhez használta fel.

Nyolc büntetőjogi vádpontot jelentettek be, köztük pénzmosás és kampányfinanszírozás megsértése miatt. A pénzügyi szabályozó hatóságok szintén keresetet nyújtottak be Bankman-Fried ellen.

Bankman-Friedet decemberben tartóztatták le a Bahamákon, ahol élt és ahol az FTX székhelye volt.

Kiadták az Egyesült Államoknak, ahol 250 millió dolláros óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Az óvadékra vonatkozó feltételek szerint elektronikus megfigyelő karperecet kell viselnie, és nagyrészt a Stanford Egyetem jogászprofesszorainak kaliforniai otthonában kell maradnia.

A szülei is aláírták az óvadékot, garantálva a pénzt, ha Bankman-Fried nem jelenik meg a bíróságon.

A keddi bírósági beadványokban az ügyvédek a többi támogató személyazonosságának titokban tartását kérték, mondván, hogy Sam Bankman-Fried szülei fenyegetéseket kaptak.

megosztás:

olvastad már?
partnereink
hírlevél


Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!
keresés
népszerűek

Be-Va Chip hírlevél feliratkozás

Nem kaptál egy ideje hírlevelet? A GDPR miatt csak azoknak küldünk hírlevelet, akik megerősítették, hogy továbbra is szeretnének értesülni újdonságainkról, akciós termékeinkről és a legújabb IT és tech hírekről. Ha nem kaptál levelet mostanában, iratkozz fel újra:

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!